I Bournemouth

Freshers' Fair

Kategori: Allmänt

Jag börjar förstå varför Bournemouth sägs vara Englands soligaste stad. Idag var vädret underbart. Det verkar som att det antingen är soligt, eller så regnar det. Jag har inte ännu varit med om en vanlig mulen dag. 
 
Idag var det Freshers' Fair på kampuset. Det var förvånansvärt roligt och nyttigt. Vart man än gick så försökte någon ge en en lapp eller nån påse med något. Jag lyckades samla på mig ett paket nudlar, en burk tomatkross, diverse kulspetspennor och tusen olika infoblad om olika saker. Jag pratade med en kille om brandsäkerhet och nämnde att jag inte har något brandalarm hemma, och han lovade att någon skulle ta kontakt med mig och komma och installera ett brandalarm åt mig. Gratis! Sen registrerade jag mig hos en läkare och fick information om återvinning. Jag köpte också äntligen en cykel. Även om det kanske inte var den perfekta cykeln, eftersom jag köpte den begagnad, och utbudet inte är särskillt stort, så är jag riktigt nöjd med den tillsvidare. Jag cyklade hem den från universitetet idag, och den kändes riktigt bra. Hoppeligen blir det inte så många regniga dagar, så sparar jag snabbt in pengarna jag spenderade på cykeln. Känns speciellt bra att ha en cykel nu efter att jag upptäckt hur dyrt det verkligen skulle bli för mig att åka buss.

Oikea Oltermanni

Kategori: Allmänt

Igår var jag ut och firade en kompis födelsedag. Vi for till ett ställe bar/klubb som heter Lola lo. Först var jag lite orolig att jag skulle ha tråkigt eftersom jag dök upp helt nykter och möttes av ett gäng skrikande flickor. Det blev ändå riktigt roligt till slut. Klubben blev snabbt väldigt full. Kön till baren var ungefär som på TF under YLONZ (Okej, kanske inte riktigt lika jobbig). I varje fall blev det inte allt för många drinkar p.g.a. den långa kön. 
 
(Fotona blev inte direkt några mästerverk. Det är konstigt svårt att ta foton på en mörk klubb.)
 
Idag har jag lyckats tillbringa hela dagen med att göra småsaker/onödigheter. Jag har surfat efter cyklar, loggat in på alla de nya internet konton som jag fått sedan jag flyttade hit, betalat en räkning, ansökt om vattenmätare, kollat på min läseorning etc. Imorgon borde jag kunna börja ringa till hemtelefoner i finland gratis. Fast det kan vara att det dröjer lite längre. Det kom alltså med hemtelefon med internetet jag beställde. Så nu har jag en hemtelefon. Känns nog lite konstigt. Det är så länge sedan man använt hemtelefon. Ska bli roligt att kunna ringa hem till föräldrarna och morföräldrarna när som helst utan att bry sig om extra kostnader. Idag har jag märkt att jag nog saknar Finland lite. En hel del tid har gått åt till att surfa på ostar. Osten här i storbritannien är så annorlunda än Oltermanni som jag är van att äta. Jag trodde inte att jag skulle sakna ost så mycket, eftersom jag inte är en så stor ostfantast, men det kanske egentligen bidrar till att jag saknar Oltermanni. Cheddarosten som nu finns i mitt kylskåp smakar helt enkelt för mycket. Jag behöver mildare ost. Jag får väl bara ta och pröva alla olika ostar de har här och se om det finns något som passar mig. Nu blev det mycket ostprat!
 
Imorgon skall jag försöka köpa en cykel. Har kommit underfund med att det skulle bli löjligt dyrt för mig att åka buss till skolan eftersom jag måste ta två olika bussar. Här har dom tydligen inget sådant system att man har en viss tid på sig att byta buss, utan byter du buss måste du köpa en ny biljett. Speciellt störande eftersom det borde ha gått en buss rakt från mitt hus till universitetet, men dom ändrade just rutten av någon orsak. 
 
Dagens lärdom: Oltermanni påminner om den danska osten Havarati.

Överraskningar

Kategori: Allmänt

Nu sitter jag hemma och surfar för första gången. Egentligen skulle det komma någon hit och installera mitt internet idag mellan kl.13 och kl.18, men ingen har ännu synats till. Lite före klockan var två förlorade jag tålamodet och prövade att koppla i min router själv. Till min stora förvåning fungerade det, och några minuter senare hade jag tillgång till internet. Jag är inte ännu heller riktigt säker på ifall någon är på väg hit eller inte. Jag blev tillsagd att stanna hemma eftersom jag annars skulle bli tvungen att betala £50 för att jag missat installationstillfället. De sade att det var något krångel med att få internet till mig, och att de därför måste skicka hit någon. Vet int riktigt varför jag redan har internet, men jag tänker inte klaga. Skönt att saker någon gång går bättre än man väntat sig. 
    Jag kan inte riktigt bestämma mig om det är en bra sak att jag äntligen fått internet. Å ena sidan är jag överlycklig över att jag kan surfa igen och känna mig som mig själv, men å andra sidan så betyder det att massor med tid åter igen kommer att gå till att sitta framför datorn. Det var på något sätt lite befriande att inte ha internet. Man hade tid med så mycket annat. Så var det också en passlig ursäkt att inte arbeta så mycket med gradun. Nu måste jag väl sätta igång med den på allvar igen. 
 
 
Idag på morgonen gav jag mig ut på jakt efter Aosept plus. Linsvätskan jag använder. Hittills hade jag letat efter den i diverse butiker, men blivit överrumplad av hur starkt just denna linsvätska lyste med sin frånvaro. Jag hittade slutligen en affär som sålde Aosept plus, och dessutom med erbjudandet tre till priset av två.
    Under min promenad genom Boscombe på jakt efter optiker stötte jag på en hel del intressanta saker jag inte vetat om att fanns där. Tydligen är torsdag marknadsdag i Boscombe. Längs gågatan i centrum hade en massa små stånd ställts upp som sålde kläder, skor o smycken mm. Efter att jag gått runt en stund bland stånden gav jag mig in i ett shoppingcenter som jag nog vetat om att fanns där, men som jag aldrig riktigt utforskat. Till min stora förvåning möttes jag av skyltar där det stod Lidl, och Wilkinson. Två affärer som jag hittills varit tvungen att åka in till centrum av Bournemouth för att besöka. Och hela tiden hade de funnits här på promenadavstånd från min lägenhet! Boscombe tycks vara fullt av överraskningar. Det ser ut som att jag inte kommer att ha allt för många orsaker att åka in till Bournemouth centrum längre. 
 
 

Boscombe

Kategori: Allmänt

Jag bor i en del av Bournemouth som heter Boscombe. Boscombe tycks ha ett ganska dåligt rykte. Varje gång jag berättar för någon att jag bor i Boscombe får jag en grimas till svar. Jag tycker ändå att området verkar riktigt trevligt. Det tycks alltid vara något intressant på gång inne i centrum av Boscombe. Igår när jag kom hemgående höll en massa folk på att rita på gatan med tavelkritor. En annan dag var det en grupp som uppträdde med
dans och sång. Det verkar också finnas bra med butiker här, och ännu har jag inte stött på några allt för skumma karaktärer. I och för sig så är jag van med fyllona i Helsingfors, så det kanske krävs en hel del för att chocka mig.
 

Internet

Kategori: Allmänt

Har äntligen lyckats beställa internet hem. Jag var tvungen o fixa hela beställningen per telefon eftersom deras datorsystem inte tog emot utländska debitkort av någon orsak. Efter ett långt samtal kunde jag ändå beställa det med mitt utländska kort. (Får mitt brittiska kort först på måndag.) Så på torsda nästa vecka skall det komma någon och installera nätet. Hoppeligen har jag ingenting viktigt på eftermiddagen, för de sade bara att de skulle komma mellan kl. 13 och klockan 18, och jag måst vara närvarande under hela installationen. Har inte ännu fått min tidtabell, så jag har ingen aning om vad som händer nästa vecka. 
   Igår var jag på en välkomsttillställning för internationella studerande. Jag träffade människor från alla möjliga olika länder. Träffade tre flickor som skall studera animation. En från kina, en från turkiet och en från bulgarien. De verkade riktigt trevliga. Idag bjöds det på te och scones i skolan, så jag tog tillfället i akt att få lite gratis mat. Där träffade jag en till flicka som skall studera animation. Hon var från litauen. Skall bli roligt nästa vecka då man får träffa alla dem som skall gå samma kurs. 
   Hittills har det nog verkat som att alla är ganska mycket yngre än jag. Alla har ändå verkat trevliga, och åldern har väl inte så jätte stor skillnad. Känner mig ändå lite gammal. Hoppeligen finns det någon som är äldre än jag på kursen. 
 
Ps. Tog med min laptop till skolan idag så att jag skulle kunna skriva normalt. 
 


På välkomsttillställningen fick vi gratis mat och gratis vin, vilket var lite förvånande. Å andra sidan betalar vi så pass mycket för våra studier, så universitetet har väl råd att bjuda på lite mat.
 
 
Så småningom börjar alla möbler vara ihopbyggda. Jag skall sätta upp bilder av allting sen när jag fått allt i skick. 
 

Kaos

Kategori: Allmänt

Jag sitter nu pa kampuset och skriver pa en av skolans datorer. Har finns inga nordiska bokstaver, sa ni far forsoka tyda det enligt basta formaga. Hittills har allt varit valdigt kaotiskt. Har knappt hunnit sova. Massor att tanka pa hela tiden.
Vi kom till Bournemouth tidigt pa fredag morgon. Hamtade genast nyckeln och for till lagenheten for att mata langden pa vaggarna mm. och gav oss sedan ivag till ikea. Besoket tog over 6 timmar. Vi var bada ganska irriterade efter nagra timmar. Det ar valdigt jobbigt att masta skaffa exakt allting nytt. Till slut var vi anda hemma pa hotellet igen, och ganska nojda med dagens prestation.
Resten av veckoslutet gick at till att bygga upp moblerna, fixa bank konto, simkort och shoppa mera nodvandigheter. Nu borde jag i alla fall klara mig nagolunda bra en stund.
Kylskapet i lagenheten borde jag fa utbytt, for frysboxens dorr var sonder.
Igar var jag pa freshtival (fest for alla nya studerande). Blev dock inte sarskillt sent, eftersom jag visste att jag maste vakna tidigt idag. Blev anda sen till forsta informationstillfallet, for jag hade problem med bussarna. Tydligen gar det inte sa manga bussar till kampuset. Slutade med att jag fick ta taxi. Nu skall jag i varje fall ga pa "international information fair". Ska forsoka skriva snart igen, men det ar valdigt irriterande att skriva utan a,a och o. :P

Norwegian

Kategori: Allmänt

Sitter nu på flygplanet och surfar!! Nuförtiden kan man tydligen surfa t.o.m. då man flyger. I varje fall om man flyger med Norwegian. Det enda som saknas nu är strömuttag, för min dators akku brukar nämligen hålla bara i ca 1 h. Men jag tänker utnyttja den tiden till att surfa på ikea, kolla var hotellet ligger och fundera över vilken bank jag skall skaffa ett konto från. Hittills har allt gått bra, med undantag från att en kabinväska tappat ett halvt hjul. Den rullar ändå helt okej fortfarande. Nu får man bara hoppas på att alla väskor går fram. 
 
Ps. Nätet fungerar inte särskillt bra. Har ännu inte lyckats logga in på facebook. 
 
 
 

Packning

Kategori: Allmänt

Kappsäckarna väller redan över, men det är så mycket jag vill ha med mig. Hur skall jag någonsin få allt att rymmas? Det är så svårt att bedömma vad jag behöver mer och vad jag behöver mindre, när jag vet att jag ändå behöver allt.
    Om 28 timmar går planet. Börjar vara ganska nervös. Tänk om något går fel!? Vi kommer att se helt sjuka ut när vi kommer släpande på tre stora kappsäckar plus handbagage. 
    I varje fall verkar lägenheten vara fixad nu. Pengarna har gått fram till uthyrningsfirman, så allt torde vara i sin ordning. Ser framemot att få se lägenheten igen. Det var så mycket som jag glömde kolla. Skall bli spännande att se hur det ser ut när alla möbler är borta, och ta reda på om det finns en frys...
 
Nu måste jag återgå till packandet. Det är så mycket jag måste komma ihåg!